به گزارش «نماینده»، حمید چیتچیان با حضور در برنامه زنده اقتصاد ایران از شبکه پنج سیما، با اشاره به احداث اولین نیروگاه زمینگرمایی کشور گفت: اولین برنامه اکتشاف در مشکین شهر اردبیل برای احداث نیروگاه زمینگرمایی به ظرفیت ۵ مگاوات انجام شده و قرارداد آن نیز بسته شده است و ما امیدواریم که به زودی کار عملیاتی احداث آن نیز آغاز شود تا ما شاهد اولین نیروگاه زمین گرمایی کشور باشیم.
وی افزود: ما قصد داریم که استفادهمان از نیروگاه زمینگرمایی فقط به صورت نیروگاه نباشد، بلکه از حرارت زمین برای گرمایش در زمستان و سرمایش در تابستان استفاده کنیم. یعنی هر منزل حیاط دار بتواند با حفر یک چاه کوچک ۵۰ متری و استفاده از پمپ حرارتی، کاربردی شبیه به اسپیلتهای موجود را دریافت کرده و در هزینههای برق حدود ۱۰ درصد صرفهجویی کند. ما امیدواریم بتوانیم خط تولید این سیستم را هرچه زودتر راهاندازی کنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه "عدم اجرای صحیح طرح هدفمندی یارانهها و توقف رشد تدریجی قیمت حاملهای انرژی در سال دوم اجرای این طرح باعث بار شدن هزینهها بر دوش دولت و ایجاد عدم توازن بین درآمدها و هزینههای صنعت آب و برق شده است"، گفت: این ثابت ماندن قیمتها در حالی بود که هزینه بر جای خود مانده بود و منابعی هم که طبق قانون و برنامه پیشبینی شده بود حاصل نشد. در صورتی که اگر این برنامه اجرا میشد و رشد تدریجی صورت میگرفت، بخش کشاورزی، بخش صنعتی و بخش مصارف خانگی مجبور بودند در نحوه مصرف این حاملها بازنگری کنند و بهرهوری را بالا ببرند، که این اتفاق نیفتاد.
چیتچیان درباره اقدامات دولت یازدهم در این خصوص گفت: دولت از سال ۹۳ اندکی قیمتها را بالا برد. البته طبیعی است که این افزایش قیمت به اندازه چیزی نبود که در قانون پیشبینی شده است، چراکه اگر قرار بر این بود که قیمتهای واقعی را لحاظ کنیم، فشار مضاعفی به مردم وارد میشد.
وی در ادامه سه بخش تولید، شبکه انتقال و توزیع و میدان مصرف را از عمده نقاطی دانست که در آنها توان ارتقاء بهرهوری وجود دارد و با اشاره به اقدامات عمده دولت در بخش تولید گفت: بیش از ۶۰ درصد تولید برق حرارتی کشور توسط شرکتهای خصوصی انجام میشود و تاکنون نزدیک به هشت هزار مگاوات قرارداد با بخش خصوصی بسته شده است که منجر به اضافه شدن بخش بخار نیروگاههای گازی میشود. یعنی ما قادر خواهیم بود با اضافه کردن این مقدار، ۱۶ هزار نیروگاه گازی که تبدیل به سیکل ترکیبی نشده بود را به نیروگاههای سیکل ترکیبی تبدیل کنیم و با این کار بازده نیروگاهها از ۴۰ درصد به نزدیک ۵۰ درصد افزایش پیدا میکند.
وزیر نیرو افزود: البته طبیعی است که احداث بخش بخار خودش یک پروسه زمان بر است، که دو الی دو و نیم سال زمان میبرد. قراردادها بسته شد و الآن نیروگاهها در مراحل مختلف قرار دارند و ما امیدواریم در این مدت نیروگاهها به مدار بیایند.
وی ادامه داد: در حال حاضر یک سیاستگذاری شده است که ما به جای توربینهای کلاس A که تا الآن در کشور استفاده میشد از توربینهای کلاس F استفاده کنیم. کلاس F وقتی که به صورت سیکل ترکیبی میشود، راندمان از نزدیک ۵۰ درصد به نزدیک ۶۰ درصد ارتقا پیدا میکند.
چیتچیان درباره تسریع روند صدور مجوز برای احداث نیروگاههای کوچک گفت: صدور مجوز تاسیس نیروگاههای کوچک بیشتر یک هفته زمان نمیبرد و آخرین باری که کنترل کردم سازمان انرژیهای نو مجوز احداث نیروگاههای باد را در کمتر از ۲۴ ساعت صادر کرده است.
وزیر نیرو با اشاره به رتبه ایران در حوزه بهبود فضای کسب و کار نیز اظهار کرد: اخیرا بنا بر اعلام وزیر اقتصاد بخاطر این تحولی که وزارت نیرو در صدور مجوزهای سرمایهگذاری و همچنین در واگذاری انشعابات صورت داده، طی این دو سال رتبه ایران در صحنه بینالمللی در خصوص بهبود فضای کسب و کار افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره بر اینکه در برنامه ششم توسعه پنج هزار مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر احداث و بهرهبرداری خواهد شد، درباره عمدهترین اقدامات وزارت نیرو در بخش شبکه انتقال و توزیع گفت: یک برنامه ملی تعریف شده و از مهرماه سال گذشته در تمام شرکتهای توزیع این به اجرا گذاشته شده است که در پی آن ما توانسته ایم میزان تلفات شبکه توزیع را که تا پیش از این معادل ۱۵.۰۳ درصد بود، در خرداد ماه سال ۹۴ به ۱۲.۴۶ درصد برسانیم، یعنی ۲.۵۷ واحد درصد کاهش دهیم.
چیتچیان درباره مجوزهایی که برای نیروگاههای کوچک صادر شده است، خاطرنشان کرد: حسن آنها ایناست که این نیروگاهها درست در مراکز مصرف احداث میشوند و هزینه ارسال و توزیع برق آن کاهش پیدا میکند که این بسیار به بالا رفتن بهرهوری کمک میکند. زیرا محل تولید برق در کنار مرکز مصرف است. در نیروگاهها اتلاف حرارت بازیافت میشود و با آن یا آب شیرین تولید میشود یا صرف تامین UTVT یا بخار آب گرم صنایعی که در آن منطقه هست، میشود. پس ما میتوانیم از این نیروگاههای کوچک به انواع طرق برای بالا بردن بهرهوری استفاده کنیم.
وزیر نیرو اتلاف حین انتقال را طبیعی و میزان آن را بسته به تکنولوژی کشور دارنده صنعت دانست و درباره تفاوت بین هزینهها و درآمدهای صنعت برق گفت: تفاوت بین هزینهها و درآمدهای برق بسیار زیاد است. برای تبدیل گاز یا فرآوردههای نفتی به برق و انتقال و توزیع، بدون در نظر گرفتن هزینه سوخت، امسال به ازای هر کیلوات ساعت ۸۰ تومان هزینه داشتیم که ما ۶۰ تومان از مردم دریافت میکنیم و طبق قانون ۱۰۲ ریال به سازمان هدفمندی یارانهها پرداخت میشود که صرف پرداخت مجدد یارانه نقدی به مردم میشود و فقط ۵۰ تومان باقی میماند.
وی در ادامه درباره نیروگاه شهید مفتح استان همدان که میزبان هیات دولت خواهد بود، گفت: برای تامین آب این نیروگاه چاههای متعددی حفر شده بود. در عین حال با توسعه کشاورزی در منطقه کشاورزان هم از چاههای برای تامین آب مزارع استفاده میکردند. متاسفانه این وضعیت باعث شد بیلان آب زیرزمینی در آن منطقه به رشد منفی برسد و ما در نقاط مختلف استان همدان شاهد فرونشست زمین هستیم بطوریکه در چند سال اخیر ما مجبور به استفاده نکردن از نیروگاه همدان شدیم، مگر در مواقع پیک مصرف که در مقدار بسیار کم این نیروگاه را در مدار قرار میدادیم.
چیتچیان افزود: ما برای بهبود اوضاع این نیروگاه، در یکی از این واحدها برنامه تغییر برج خنککننده تَر را به برج خنککننده خشک ارائه دادیم که بخاطر تحریمها ممکن نبود و پس از توافق این اقدام صورت گرفت که به یاری خداوند از فردا این برج شروع به کار خواهد کرد.
وزیر نیرو ادامه داد: اقدام دوم در این خصوص که بسیار مهمتر است، احداث یک خط انتقال آب ۴۰ کیلومتری از شهر همدان به این نیروگاه است که پساب حاصل از تصفیه فاضلاب برای جایگزینی آب مورد نیازی که قبلا از طریق چاهها تامین میشد به چرخه تولید برق نیروگاه وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه در چند شهر کشور صنایعی که نیازمند آب بودند با استفاده از همین سیستم استفاده از پساب فاضلاب این نیاز خود را برطرف خواهند کرد، گفت: راهکار دیگر برای حفظ منابع آبی، استفاده از سیستم بازچرخان آب است، یعنی در صنایع از آب استفاده شده بعد از تصفیه مجدد استفاده کنند.
چیتچیان به تغییر رویکرد در سیاستهای منابع آب کشور اشاره کرد و گفت: ما اعتقاد داریم که همچنان باید سدهایی در کشور ساخته شود اما قبل از این نقطه ثقل فعالیتهای آب در سدسازی بود، ولی ما الآن این را از سدسازی منتقل کردیم به تعادل بخشی به منابع آب بخصوص در آبهای زیرزمینی.
وزیر نیرو، تاکید این وزارتخانه در بخش آب را بر روی دو مساله دانست و افزود: ما باید اقتصاد آب و برق را تبدیل به یک اقتصاد سالم کنیم، یعنی بین درآمدها و هزینهها با بالا بردن درآمدها و کاهش هزینهها یک تعادل برقرار کنیم. اگر این تعادل نباشد امکان ارائه خدمات پایدار این صنایع وجود ندارد. مطلب مهم دیگر مطلب مدیریت مصرف هست، بویژه در بخش آب باید با مدیریت، مصارف خودمان را کنترل کرده و سعی کنیم با توجه به شرایط خشکسالی موجود در کشور از طریق بالا بردن بهرهوری مصارف خود را کاهش دهیم.
چیتچیان در پایان با تاکید بر لزوم استفاده از همکاریهای خارجی، به نتیجه رسیدن مذاکرات و اجرای برنامه برجام را فرصتی برای استفاده بیشتر از اینگونه مشارکتها و سرمایهگذاریها دانست
نظر شما